شباهت های آلرژی و بیماری کووید-۱۹

توسط نوشتن دیدگاه

در هر فصل گیاهان گوناگونی شروع به گرده افشانی یا تولید و پخش کردن هاگ می‌کنند. گاهی در جاهای مختلف گیاهان متفاوتی وجود دارند که زمان گرده افشانی آن‌ها ممکن است متفاوت باشد. حساسیت در زمانی بروز می‌کند که سیستم بدن به‌طور اشتباه در برابر ماده‌ای که به نام آلرژن شناخته می‌شود و چندان خطرناک هم نیست، از خود دفاع می‌کند. در حالت طبیعی سیستم ایمنی بدن در برابر باکتری و ویروس دست به کار می‌شود. در مواردی که آلرژی ایجاد می‌شود، هر زمان که ماده حساسیت‌زا ظاهر شود، سیستم بدن شروع به کار و جنگ می‌کند. در برخی موارد این ماده حساسیت‌زا می‌تواند دانه گرده و قارچ باشد. درست در همین نقطه است که درمان سرفه آلرژیک، درمان آلرژی بینی و به‌طور کلی درمان کیپ شدن بینی و دیگر علائم به یک دغدغه تبدیل می‌گردد.  حساسیت فصلی یا آلرژی فصلی مانند دیگر حساسیت‌ها زمانی بروز می‌کند که سیستم ایمنی بدن در مقابل برخی عوامل موجود در محیط اطراف حساس شده و واکنش نشان می‌دهد. غالباً این حساسیت‌ها مشکل خاصی ایجاد نمی‌کنند.

اگر ما نمی‌توانیم به راحتی نفس عمیق بکشیم، یا شب‌ها دچار سرفه می‌شویم، آبریزش بینی و گاهی چرک بینی به سراغمان آمده، چشمانمان می‌خارد، شاید یکی از علل آن آلرژی باشد. اگر ما در زمان‌های خاصی از سال، عطسه  و سرفه خشک (سرفه‌ی بدون خلط) داریم یا دچار خارش بینی، خارش چشم و آبریزش بینی می‌شویم، ممکن است بدین معنا باشد که دچار حساسیت فصلی شده‌ایم. گرده‌ی گل‌ها، درختان و علوفه شایع‌ترین عوامل حساسیت فصلی هستند.

در حالی که واژه «حساسیت فصلی» به طور کلی به عوامل موجود در طبیعت مانند چمن، گرده‌ی گل و بذر گیاهان مرتبط است، گروهی از عوامل دیگر نیز وجود دارند که باعث حساسیت سیستم ایمنی می‌شوند مانند:

-دود (زمان آتش‌سوزی در فصل تابستان و استفاده از شومینه در فصل زمستان)

-گزش و نیش حشرات (معمولاً در فصل بهار و تابستان)

-وجود کلر در استخرهای روباز یا سربسته

علائم اصلی آلرژی‌بینی و عفونت با ویروس کرونا بسیار شبیه به هم هستند. این شباهت، در کنار تفاوت‌های موجود، پرسش‌هایی را در ذهن ما به‌وجود آورده است.

بهترین راه برای تشخیص آلرژی، انجام یک آزمون پوستی توسط پزشک متخصص آلرژی است. با مشورت دکتر داروساز، با مصرف داروهای آنتی‌هیستامینِ غیرنسخه‌ای یا بنا به تجویز پزشک، با استفاده از اسپری بینی حاوی کورتون (کورتیکوسترویید) خوب می‌شده است، اکنون یک روش برای تشخیص داریم: اگر همان داروها (پس از مشورت با داروساز یا پزشک) علامت‌ها را بهبود می‌دهند، آلرژی مسبب این علائم است کسانی که سابقه آلرژی دارند می‌دانند که علائم آلرژی برای هفته‌ها یا ماه‌ها ادامه می‌یابند؛ بدین ترتیب مدت تداوم علائم هم می‌تواند در تشخیص علت آنها مفید باشد بعضی اوقات ممکن است در جریان این بیماری، علایم سرماخوردگی همچون آبریزش بینی هم دیده شود.

در فصل شیوع آلرژی ها (به‌ویژه بهار)، تمایز بین تشدید علایم آلرژی بینی و عفونت با ویروس کرونا دشوار است. بخشی از علایم آلرژی در اثر التهاب ایجاد می شوند. این التهاب در واقع حاصلِ واکنش بدن ما نسبت به مواد آلرژی‌زا، به‌ویژه گرده‌های گیاهان و قارچ هاست.

 

تفاوت های آلرژی فصلی با بیماری کرونا !

 

پاسخ به آنتی هیستامین ها یکی از روش های متمایز کننده بیماری آلرژی با بیماری کرونا است! بدین صورت که افراد آلرژیک بخوبی بهآنتی هیستامین ها پاسخ داده و به میزان قابل توجه ای علائم آنها فروکش می کند. در حالیکه بیمار مبتلا به کرونا به آنتی هیستامین پاسخ نداده و یا به میزان بسیار اندکی پاسخ می دهد

 

علائم آلرژی

 

 دو معیارِ زیر به‌شدت تشخیص آلرژی را مطرح می‌کنند:

-سابقه آلرژی فصلی در بهار سال‌های گذشته

-خارش به عنوان یکی از مهمترین علائم فعلی.

کسانی که آلرژی دارند به طور معمول از خارش چشم، خارش بینی و عطسه شاکی هستند.

در افرادِ دچار آلرژی ممکن است علائم غیراختصاصی دیگری هم دیده شود مانند گرفتگی یا آبریزش بینی، سوزش گلو یا سرفه. معمولاً علت سرفه وجود ترشحات پشت حلق است.

 

علایم شایع آلرژی‌های بینی عبارتند از

-آبریزش بینی

-سرفه های خشک همراه با خارش گلو

-خارش و آبریزش چشم‌ها

-گرفتگی بینی

گاهی به آلرژی‌های بینی، تب یونجه هم گفته می شود. دقت کنیم برخلاف این نام گمراه‌کننده، افراد مبتلا به آلرژی‌، عموماً تب ندارند

علائم عفونت با ویروس کرونا

 

می‌دانیم درصد کمی از افراد مبتلا به عفونت با ویروس کرونا، بدون هرگونه علامت یا با علائم بسیار خفیف هستند. در بقیه افراد، علایم ابتلا به عفونت با ویروس کرونا عبارتند از:

-تب

-سرفه خشک

-تنگی نفس

-بدن درد

-گلودرد شدید

-خستگی و بی حالی شدید و ناگهانی

-مشکلات گوارشی همچون تهوع یا اسهال

-یادمان باشد بیشتر کسانی که دچار عفونت با ویروس کرونا می‌شوند، علائمی خفیف تا متوسط دارند و در خانه و بدون مراجعه به مراکز درمانی بهبود پیدا می‌کنند.

 

 

چگونه مطمئن شویم به عفونت کرونا مبتلا شده‌ایم؟

 

کادر پزشکیِ باتجربه‌ای که این اطلاعات را بررسی می‌کنند، در صورت نیاز به انجام آزمایش ویروس کرونا، اقدامات لازم را به ما اطلاع می‌دهند.

آزمایش ویروس کرونا مطمئن‌ترین راه برای تشخیص قطعی عفونت با این ویروس است. معیارهای درخواستِ این آزمایش در نقاط مختلف تفاوت دارد و با توجه به اطلاعات تازه، در حال تغییر است.

با ظهور علائم، باید مشخصات فردی و علائم خود را در سامانه اینترنتی غربالگری و مراقبت کرونا  ثبت کنیم و اگر دچار علائم شدید مانند مشکلات تنفسی شدیم، با اورژانس با شماره ۱۱۵ تماس بگیریم.

اگر ما هر سال در همین ماه‌ها دچار تشدید علایم آلرژی می شویم، دقت کنیم که آیا علایم ما همان علایم همیشگی است یا نوع و شدت علایم تغییر پیدا کرده‌اند؟

اگر همزمان با آلرژی شدید دچار آسم هم باشیم، ممکن است تنگی نفس و نفس های بریده بریده را تجربه کنیم.

این علامت ممکن است شباهت زیادی به یکی از علایم جدی عفونت کرونا داشته باشد.

اگر در این مورد مشکوک هستیم و پیش از این، سابقه آسم نداشته‌ایم، بهتر است با پزشک خود یا اورژانس کشور (در ایران تلفن ۱۱۵) تماس بگیریم.

 

آیا عطسه یکی از علایم شایع ابتلا به عفونت با ویروس کرونا محسوب می‌شود؟

 


خیر. عطسه در این بیماری شایع نیست. اگر زیاد عطسه می‌کنیم، بینی و دهان‌مان را با دستمال یا داخل آرنج بپوشانیم یا در صورت امکان از پوشش یا ماسک پارچه‌ای استفاده کنیم تا از گسترش هر نوع ویروس احتمالی پیشگیری نماییم. در ضمن لازم است دست هایمان را مرتب بشوییم.

قرمزی چشم های من به علت آلرژی است یا ابتلا به عفونت با ویروس کرونا؟

فقط در ۱ تا ۳ درصد مبتلایان به عفونت با ویروس کرونا، قرمزی چشم دیده می شود. اگر قرمزی چشم‌های ما قابل توجه است، به احتمال خیلی زیاد به علت ویروس کرونا نیست.

 

 

 

آیا امکان دارد همزمان دچار تشدید علایم آلرژی و عفونت کرونا شده باشم؟

 

بله ممکن است تشدید علایم آلرژی و ابتلا به عفونت ویروسی به‌طور همزمان دیده شوند.

اگر ما همراه علایم اصلی آلرژی همچون خارش چشم‌ها و آبریزش بینی، علایم ابتلا به عفونت کرونا به ویژه خستگی و بی حالی شدید و تب را نیز تجربه می کنیم، باید با پزشک معالج خود تماس بگیریم.

 

درمان انواع آلرژی در هنگام همه‌گیری بیماری‌های ویروسی مانند ویروس کرونا چگونه است؟

 

در بحبوحه شیوع بیماری‌های ویروسی، مراجعه به مطب و درمانگاه برای درمان‌های آلرژی بسیار دشوار است.

اگر در شرایط خاص کنونی نمی‌توانیم به پزشک مراجعه نماییم، اولین کار، دوری از عواملی است که باعث تشدید علایم آلرژی در ما می‌شوند. علاوه بر آن،  می‌توانیم پس از مشورت با دکتر داروساز در یک داروخانه معتبر:

-بینی را با سرم ولرم شست‌وشو دهیم

-داروهای غیرنسخه‌ای، همچون نسل تازه آنتی هیستامین‌ها که فاقد عارضه خواب‌آلودگی‌ هستند مصرف کنیم

-از انواع اسپری بینی استفاده کنیم

اگر با این اقدامات بهتر نشدیم، لازم است با پزشک معالج خود تماس بگیریم.

ویروس کرونا قابل پیش‌بینی نیست و پیشگیری از آن بسیار مهم است.

با توجه به لزوم حفظ فاصله فیزیکی از دیگران و ماندن در خانه تا حد امکان، همیشه توصیه‌های بهداشتی زیر را رعایت کنیم:

-رعایت فاصله فیزیکی از دیگران (حداقل ۱٫۵ متر)

-شست‌وشوی مکرر دست‌ها با آب و صابون (در هنگام صابون زدن شیر آب را ببندیم)

-فقط در مواقع ضروری مانند خرید دارو یا انجام وظایف شغلی (غیرقابل انجام از منزل) از خانه خارج شویم.

 

کنترل و درمان آلرژی فصلی

 

 

برای درمان آلرژی فصلی باید عوامل محرک سیستم ایمنی بدن خود را بشناسید. ممکن است تصور کنید که از گرده‌ی گل دچار حساسیت می‌شوید اما احتمال دارد بعضی عوامل دیگر، علت بروز حساسیت باشند. بیش از دو سوم افراد مبتلا به حساسیت‌های بهاری علائم خود را در طول سال نیز دارند. یک متخصص آلرژی نه‌ تنها علائم حساسیت را درمان می‌کند بلکه می‌تواند به شما کمک کند تا عامل اصلی حساسیت خود را شناسایی و برطرف کنید.

 

متخصصان درمان آلرژی برای جلوگیری از قرار گرفتن در معرض عوامل تحریک کننده سیستم ایمنی، راهکارهایی را ارائه می‌کند که عبارتند از:

-گزارش‌های هواشناسی را در فصل‌های آلرژی‌زا از اینترنت، روزنامه، رادیو و تلویزیون دنبال کنیم تا اطلاعاتی در مورد میزان گرده موجود در هوا در این فصل‌ها دریافت کنیم.

-در طول فصل آلرژی‌زا، درب‌ها و پنجره‌های خانه و ماشین خود را ببندیم.

-برای جلوگیری از قرار گرفتن در معرض گرده که باعث حساسیت می‌شود، میزان گرده موجود در هوا را بررسی ‌کنیم. بهتر است بدانیم که در فصل بهار و تابستان و در فصل گرده‌افشانی درختان و علوفه، میزان گرده هنگام شب بیشتر است. در اواخر تابستان و اوایل پاییز، میزان گرده در ساعات اولیه‌ی روز بیشتر است.

-پس از بازگشت به خانه دوش بگیریم، موهای خود را بشوییم و  لباس‌هایمان را عوض کنیم.

-هنگام انجام کارها در خارج از منزل، از ماسک فیلتردار استفاده کنیم و قبل از آن، داروهای مناسب مصرف کنیم.

-همچنین متخصص آلرژی ممکن است یک یا چند دارو را برای کنترل علائم آلرژی توصیه کند. برخی از داروهایی که به طور گسترده برای کنترل آلرژی توصیه می‌شوند، بدون نسخه هم قابل تهیه هستند.

اگر از قبل سابقه ابتلا به حساسیت‌های فصلی داریم، متخصص آلرژی دو هفته قبل از بروز علائم، تجویز دارو را شروع می‌کند.

بسیاری از ما در حال دست و پنجه نرم کردن با ترس‌ها و پرسش‌های بی‌جواب درباره عفونت با ویروس کرونا هستیم؛ ویروسی که شناخت زیادی نسبت به آن نداریم.

 

 

تهیه و تنظیم :
نشاط خسروی – میکروبیولوژیست

منبع:
Harvard Medical School Website

 WebMD website

زیر %s

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.